четвъртък, 19 март 2015 г.

Обществено-масова дейност



Венка Митева (1954-1957г.), Йорданка Русимова (1957-1964г.), Найден Миладинов, Людмила Шишкова (1965-1988г.), Василка Кикова, Райна Панчева, Талка Арсова  и Богдана Григорова (след 1970 г.), Лучия Лепоева (1989-1996г.) - това е друг екип от ръководители, които последователно през годините създават организация за многообразна извънкласна дейност, насочена към разширяване на познанията на децата за историята на Българската държава, за героизма на народа в борбата за свобода и независимост, за невероятната красота на Родината.

Първите педагози, които работят за патриотичното възпитание на децата в Перник.

На екскурзия до пещерата „Леденика”


Кръжокът на младите природолюбители във Видин (април, 1962 г.)



Екскурзионно летуване в Стара планина с пионери от Перник (16.08.1962 г. – Карлово) Снимките са от личния архив на Й. Русимова

Людмила Шишкова, постъпила на работа в дома през 1965 г., със замах и отлична организация внася богато многообразие от масови игрови форми, съпроводени и с получаване на знания за определени събития, и с много емоции за децата при самото  им провеждане.
Игрите, възпроизвеждащи на терен исторически събития са големи преживявания за малките разузнавачи, за символично наречените „хайдушки чети” или „партизански отряди”, защитници на родината.
Опознаването и грижите за паметниците и паметните плочи, посещенията на местата с исторически събития в окръга и страната, срещите с граничари са непосредствен извор на патриотично възпитание.

Пионерски сбор в граничната застава.
Още през 1966 г. като съвсем млад ръководител Найден Миладинов с голямо желание и вдъхновение насочва децата да проучат историята на своите родове и да открият има ли в тях участници в освободителните войни на България, носители на ордени, отличия, грамоти за храброст.
Това начало на операция Българска слава” завършва с богата, интересна изложба в малкия салон в Двореца на културата. Събраното е извор на патриотична гордост. Децата научават повече за своите  родове и разбират какви достойни мъже са били предците им със своята жертвоготовност за род и Родина. Та всичко това те са го открили сами – разказали са го най-близките им и скъпи хора. Много, много деца се отзовават на умело предизвиканото проучване.

Операция Българска слава” е цял комплекс от тематично насочени познавателно-проучвателни дейности. Те са изпълнени с получаване  на знания и тяхната изява чрез интересни викторини, трибуни на младите оратори, познавателни състезания, срещи с изявени личности - участници в историческите събития и с различни професионално утвърдени специалисти - герои на труда, летци, миньори, металурзи, машиностроители, военни командири, разузнавачи, участници в Отечествената война, журналисти.
Вълнения  предизвикват направените от децата албуми от изследователската им работа за историята на родния край, за героите от селцата и градчетата. В един от тях се разказва за Найден Захариев Миленков от с. Билинци, Брезнишко. 22-годишният картечар участва в боевете при Страцин. Награден е с орден „Бойна слава” – І степен за проявена храброст.

Среща с партизанския командир Славчо Трънски.



Интересни и  вълнуващи за децата са непосредствените разговори с партизанските командири от Пернишки регион Славчо Трънски, Денчо Знеполски, Делчо Симов, Славчо Радомирски.

На пионерите от Перник гостува руски космонавт.
Незабравими ще останат в историята на Дома посещенията и разговорите с космонавти, с английската писателка Мерсия Макдерморт, създала възторжената биографична книга за Левски и книгите за Гоце Делчев и Яне Сандански, с внучката на Че Гевара, с представители на ЮНЕСКО, УНИЦЕФ,  чуждестранни посолства в България
                           




Английската писателка Мерсия Макдерморт  на гости в Пионерския дом в Перник.






Внучката на Джон Атанасов в Перник (13.01.2003г.)



Срещи в Перник с представители на чуждестранни посолства в България

Среща в Пионерския дом с деца от посолството на ГДР (1958г.)

Целият състав от ръководители притежава организационния замах да увлича децата, да ги сплотява и едновременно с това, с педагогическо умение да им поднася знания за нашата страна и света, да изгражда у тях активна позиция, отношение към събитията.

С ясни обществени убеждения, амбиция и последователност след 1970 г. Талка Арсова и Богдана Григорова  осъществяват през годините до 1993 г. богата програма от дейности. В това те ангажират голям екип от сътрудници, дейци от различни институции, учители, дружинни ръководители.

Ежегодно организираните празници и прегледи на детския строй, на маршовите, възрожденски и патриотични песни възпитават сплотеност, дисциплина, отговорност, емоционално приобщаване към ценностите на нашето минало.

Снимка 5-10-а липсва - от албум

Паралелно с масовите дейности, насочени към детските колективи в училищата, функционират и извънкласни форми, които дават специфични познания и практически умения за действие при екстремни ситуации. Това са отрядите на младите огнеборци и червенокръстци. Така възпитаваната готовност за адекватни действия при определени условия ежегодно се изпитва на организираните прегледи и състезания.

Децата трябва да бъдат бдителни за пожари. Това опасно и страшно бедствие на унищожението не трябва да се допуска при различни ситуации – в къщи, в училище, на обществени места, в гората и на полето. Какво невнимание ги предизвиква? И как трябва да се реагира. Голям екип от пожарникари, ангажирани от отдела, обучава познавателно и практически по противопожарна охрана десетки отряди  „Млад огнеборец” от училищата на града и окръга. Това става на терен, при предизвикан пожар и се изпитва тяхната бързина и точност на реакциите. Това са героични” преживявания на смелите и съобразителните.

снимка 5-11 липсва

Със съдействието на КАТ  е създадена цяла система за усвояване на правилата за движение. Чрез провежданите игри при създадени ситуации се постига прилагане на наученото.

Малките червенокръстци от едноименните отряди се подготвят от ангажирани от Пионерския дом и БЧК специалисти как да помагат на хората при бедствия, как да окажат първа помощ при злополуки и наранявания. За всичко това са им нужни знания за човешкото тяло и неговите потребности, но и нравствени качества за съчувствие, взаимопомощ, добрина и умения за навременно реагиране с прилагане на наученото.

Цялата тази дейност изисква от ръководителите в отдела да осигурят специалисти от БЧК, ОУ на противопожарната охрана, Военно окръжие, МВР, ДОСО т.е. една широка обществена подкрепа за това направление на извънкласната познавателна и възпитателна работа с децата. От този род сътрудници на Дома с благодарност трябва да бъдат споменати имената на полк. Георгиев, полк. Мечкарски, Митрев, Мутев.

Интернационалният клуб на пионери от Перник.
Отдел Обществено-масова дейност” е обединяващ център както на стотиците специализирани отряди, участници в операция Българска слава”, така и на десетки интернационални клубове от училищата. Хиляди са писъмцата, които се получават ежегодно в Дома. Най-много са от републиките на СССР, от Полша, Чехословакия, ГДР. Чрез Отдела деца от други страни намират своето непознато другарче в Перник и в кореспонденцията започва една търсена детска дружба.

Още през 1977 г. в рамките на създадения детски Интернационален клуб в Дома се организира първата школа за извънкласно изучаване на чужди езици.  Постепенно се обогатява видовото разнообразие и се увеличава броят на групите и на включените по собствен избор и и желание деца, които изучават руски, английски, френски, испански, немски. Ръководители са съответно Тодорка Самарджиева, Траяна Асенова, Наталия Голева, Ина Янева, Саша Василева, Росица Николова, Мими Тасева, Здравка Златанова, Маргарита Русева, Пенка Велинова. Всички те са изявени преподаватели и добри възпитатели. Със своя опит,  те са с подчертан стремеж наред с граматическите правила  децата да усвоят преди всичко диалога, говоримия език.
В осъществяваната обширна кореспонденция с деца от други страни се правят първите опити за прилагане на наученото чрез споделяне на преживявания, вълнения, впечатления. Преподавателите изграждат последователно езиковата култура на децата, но и обогатяват познанията им за съответните страни – за тяхната история, географски и архитектурни забележителности, литература, музика, изобразително изкуство. Умело изграждат естетически вкус и етика във взаимоотношенията. Децата имат своите празници и утра за изява на наученото. Езиковият и културният им кръгозор се обогатява и разширява чрез редовното гостуване на популярните актриси Цветана Платиканова и Славка Славова. Те представят приказки, песни и игри на английски език и като грабват вниманието на малките си слушатели, емоционално настройват тяхното мислене и възприемане.



Деца от езиковата школа в Пионерския дом.

Много настроение и емоционално свързване в единна общност създават  провежданите дни на музикални игри и забавления с ръководител Снежана Икономова. Децата от всички страни обичат игрите, песните, танците, интересните занимания. Това става под мотото Да се познаваме и да дружим”. Чисто и по детски всички участват в борбата за мир,  като заявяват високо пред света свещеното право на живот без войни и насилие – това е бил винаги лайтмотивът на всички масови изяви с децата. Най-силно и убедително звучи той в началните думи на популярната детска песен Пусть всегда будет солнце”. Прекрасният  текст провокира  поколения деца да заявяват чрез  рисунки, писма, рецитали и концерти, че те са бъдещето на земята и те са най-важната сила в борбата за мир.    

След 1966 г. започват и непосредствените активни контакти на Дома с други страни. След  сключени договори с техни центрове се слага началото за взаимна размяна на детски групи. Пионерският дом, със съдействието на отдел Народна просвета” в лицето на инспекторите по лагерно дело и ОК на ДКМС, почти ежегодно посреща деца от Ворошиловград (сега Луганск) - УССР, гр. Прушков и Ченстохова в Полша, Братислава – Чехословакия, Дрезден – ГДР. Съответно се изпращат деца от Перник в тези страни. Двустранните програми за размяна на групи обогатяват познанията на децата за посещаваните държави и градове,  осигуряват интересно, емоционално богато с впечатления лято. Увеличават се кореспонденциите и дейностите в детските интернационални клубове.

Деца от Перник в Артек – Крим

Пернишки деца на лагер в Полша.

На разходка в парк в Краков – Полша.

Пред замъка Вавел в Краков - Полша


от  посещения в др. страни и посрещане на деца

Отделът отговаря и на потребностите на детските колективи в училищата, на пионерските лагери и на пионерската организация  Септемврийче” от фанфаристи и барабанчици. Като учебна форма към него действа школа за подготовката им под ръководството на учители-музиканти и музиканти от Градския духов оркестър. Съществува предложение и е поставено само начало за прерастване на тази школа в детски духов оркестър след подготовка на изпълнители за всички видове духови и ударни инструменти. Ръководителят Милчо Темелков започва с голямо желание и амбиции, но някои промени осуетяват намерението.

Фанфаристи и барабанчици с дружинната ръководителка Сийка Данчева.
снимки

5-14-2

Тандемът Талка Арсова и Богдана Григорова са с най-голяма продължителност на работа в този отдел. С присъщата им ангажираност и визия за непрекъснато обогатяване на формите, на вътрешния заряд в съдържанието на работа, допринасят много за издигане на обществените позиции на Дома.

Талка Арсова (в средата) с колеги пред Дома.

 
Талка Арсова и Богдана Григорова

Няма коментари:

Публикуване на коментар