петък, 20 март 2015 г.

Детско-юношески театрален състав и студио по художествено слово








Спектакълът „Приказка за вълшебното бисерче” по пиесата „Морско синьо” на Валери Петров.



Децата обичат театъра. Театралното изкуство е  най-близо до усещането им за игра и присъщото им качество да фантазират, до склонността им за приключения и желанието да се изявяват като личности. За тях той е едно необикновено преживяване и възможност да се преобразяват. Много от тях искат не само да са зрители на това магнетично по сила на въздействие изкуство, но и те самите да играят на сцена като герои на приказките от детството, от книгите за приключения и фантастика. С богатството и силата на словото, с жестове и движения, в различните невероятни костюми, те преживяват нещо ново и изумително. Чрез театъра, познавателно и емоционално децата навлизат в човешкия свят и търсят своето място в него. Той ги зарежда с духовни стремежи и нравствени ценности. А каква по-голяма образователна и възпитателна възможност по този начин до тях най-непринудено да достигне истинското изкуство, голямата литература, великата мощ на художественото слово и да задвижи развитието на детската личност със силата на истински стойностните неща в човешкия живот.







В Дома винаги паралелно са действали и взаимно са се преливали две формации – група за художествено слово и театрален състав. Ежегодните конкурси за рецитатори на българска поезия с различна тематика довеждат много деца. От сцената винаги са звучали по детски искрено и вдъхновено и поетичното слово на българските народни песни, и стиховете на големите български и световни поети. Чрез детските театрални изпълнения са оживявали творбите на много писатели и драматурзи. А хората, осъществили това голямо дело – децата да опознаят и обичат театралното изкуство, да усещат и носят в себе си силата , изразителността на художественото слово, на литературното творчество, са актьори от Пернишкия драматичен театър Боян Дановски.

Основите са положени още през 1953/54 г. от актрисата Вера Балева. След нея, през 1954/55 г. делото й продължава учителката по литература и музика Анка Георгиева. Тя е назначена в Дома за зав. отдел Художествено възпитание”. Първата по-голяма постановка на сформираната театрална група е Зайко Всезнайко”. Ръководителят в този момент е универсален специалист – режисьор, сценограф, музикален оформител. Много по-късно Анка Георгиева има значителен организационен принос и за развитието на детския хор Родна песен”.

След нея в ролята на ръководител влиза актьорът Иван Иванов. Играят се етюди, едноактни пиеси. Разбира се, децата от групата винаги са в центъра на празничните изяви с вдъхновените си рецитации. Във времето е останал спомен за  пожънала голям успех постановка на  Снежната царица” по приказката на Андерсен. В постановката играе детето Катя – бъдещата голяма българска актриса Катя Паскалева.

За атмосферата на онези дни и отношението към ръководителите-актьори свидетелстват страниците на издавания от Дома детски вестник: Почти всеки ден аз тичах по железния мост, за да отида в Пионерския дом, да вляза в една от стаите, където винаги усмихнат, актьорът Борис Арабов чакаше нас, малките артисти. Започнеше ли работа кръжокът по художествено слово, забравях всичко...”, споделя Вера Крумова за своите детски занимания преди 1960 г.







снимка
2.4-2
от светло-червения албум

През 1963/64 г. при децата идва актьорът Асен Тошев. Той прави новогодишните детски празници с много любов и въображение, превръща ги в чудни, фантастични приказки.

  снимки
2.4-3
вестник
две сн. от в-к № 3

Новата 1964 година се спуска с небесна люлка на сцената. Малкото момиче в тази роля е Румяна Стефанова, тогава участник в театралния състав, а преди това в балетната школа. Години по-късно тя става учител, зав.отдел Художествено възпитание” в Дома. След завършване на второ висше образование работи като прокурор в Пернишкия окръжен съд.

Асен Тошев търси опита на режисьора Стефан Кожухаров, ръководител на театралното студио в Националния дворец на пионерите в София. Интересува го подхода в организацията на работата, методиката в учебно-репетиционната дейност и избора на детски пиеси. Той влага цялото си желание, отговорност и енергия да създаде стабилност и непрекъснато развитие на колектива, за да постигне професионализъм в постановъчното осъществяване, при запазване на искреността и очарованието на детските изпълнения. Консултира се с режисьори от театъра Георги Попов, ангажира музиканти  като Дора Грашева, художници като Добромир Петров, хореографът Елка Полянова.

На сцената оживява творчеството на великия Андерсен, отново чрез героите на Снежната царица”, историите на индийската приказка Нарът с рубинените зрънца”. С тези спектакли е и първото явяване на републикански фестивал , където са постигнати отличието Златен медал” и званието Представителен”.

 снимка 4 от архив ЦХС


На снимката са актьорът Асен Тошев - ръководител на детския театър,  Таня Тошева, Наташа Пламен, Веско, Драго, Веселин и още други деца от Перник.
                           

снимки



От 19.. г. ръководител на театралния състав е актрисата Калина Попова – млада, чаровна, много близка до света на децата и юношите. Тя посвещава и творчески сили, и свободното си време да общува с тях, да разговарят на различни теми, за да усети как възприемат света, литературата, изкуството; да ги насочи, да обогати знанията им. Тя е техен довереник и близък приятел. След прочит на много произведения, заедно избират репертоара и идва общото решение за поставяне на „Тримата мускетари” по Ал. Дюма. С въодушевление и плам младите изпълнители се втурват в пресъздаване на приключенията на знаменитите герои. Публиката от техни връстници е благодарна и преживява всичко заедно с тях.

снимки

2.4-5-1

5 архив ЦХС


За определен период с детските групи работи Димитър Коравски, режисьор от Националната телевизия. От позициите на своята работа той създава възможности за по-активна изява на състава.
Маша Михайлова с децата от спектакъла „Приключенията на Чиполино”  по Джани Родари - 1978/1979г. На фестивал в Габрово постановката е най-добрата и получава златен медел, а Даниела е с индивидуален златен медал.



Афиш – програма  на спектакъла „Приключенията на Чиполино”  - 1978 г.


Маша Михайлова
Най-дълго време, с най-голям обхват на деца от различни възрасти в двата състава, работи актрисата и режисьор от Пернишкия драматичен театър Мария Михайлова. Тя изгражда система, последователност в творческите занимания, постига ярко многообразие от тематични рецитали и театрални постановки. За децата тя е просто Маша, близък и обичан приятел. Като ръководител изучава и познава отлично литературата за деца. С внимание и търпение ги учи да усетят огромния заряд на словото, дълбокия смисъл на всяка фраза, силата на звука и интонацията, къде трябва да бъде смисловото и емоционално ударение, ритъма на спектакъла. В работата си с децата отчита , че най-напред трябва да ги грабне самото произведение на автора и те да заживеят със сюжета и съдбата на героите. Всички ръководители са се стремели към това, но Маша Михайлова посвещава най-много години от своя живот на това дело. Най-дълго е и сценарист, и режисьор, и изпълнител на много длъжности, мобилизирайки силите на самите деца на сцената, за да стане успешен всеки поставен спектакъл. А постановките на детския театрален състав, направени при професионално съчетаване на всички компоненти: подходящо избрана пиеса, актьорска игра, сценично оформление, музика, танци, винаги са силно преживяване и за изпълнителите, и за зрителите.

Така се раждат: Анини приказки” на Стефан Цанев, Бисерчето” по пиесата Морско синьо” на Валери Петров, Момчето си отива” на Панчо Панчев, Приказка за надеждата” на Джани Родари, Синята птица” по Метерлинк, Хайде да се запознаем” по стихове на Катя Воденичарова, „Ей, така” по стихове от едноименната книга на  Виктор Самуилов.

„Момчето си отива” – Панчо Панчев

„Момчето си отива” – Панчо Панчев

„Момчето си отива” – Панчо Панчев
Участниците от  рецитала  „Ей, така” по книгата  на Виктор Самуилов с автора.

Във вестник Знаме на мира” от 1983 г. Мария Михайлова споделя: Работата с децата ми носи истинска радост. Децата обогатяват постановките с оригинални хрумвания. Нашият драматичен състав е носител на златни медали от множество фестивали. Най-голям успех до този момент сме имали с представленията на Кристалната пантофка” по Тамара Габо, с чиято постановка гастролирахме в Братислава, както и с Приключенията на Чиполино” на Джани Родари. Тя е играна около 40 пъти в Перник и окръга, също и в София.”

Рециталът „Анини приказки” 

Рециталът „Анини приказки” 

На всички празници – граждански и детски, по време на  традиционната Седмица на детската книга и изкуствата за деца през април, при срещи с литературни творци, по време на празниците Творчество и радост”, Майските културни празници, на фестивали и събори, на естради и площади, при новогодишни сурвакания и многобройните приветствия, детското художествено слово магнетично е грабвало вниманието на хората и вълнувало със силата на детската искреност. А изпълнителите – малките посланици на децата от Перник, винаги, при всеки повод напомнят за искането си да бъде построен нов, красив Дворец за тях и за бъдещите поколения на града и окръга.


„Да не позволя да ме досегнат”  - рецитал по стихове на Петя Дубарева.

Рецитал „Слънце, дай ръка, приятел ми бъди”

Рецитал  Що ми е мило и драго”

Незабравими ще останат рециталите:  Що ми е мило и драго” – с вълшебната сила на народната поезия, с красивата й образност и пленяваща мелодичност; рециталът „Да не позволя да ме досегнат”  по стихове на Петя Дубарова – толкова чисти и вълнуващи, близки до тяхната душевност и възприемане на света. „Слънце, дай ръка, приятел ми бъди” е вълнуващ детски призив от творби на български детски поети. 
Майката на Владимир Башев, заедно с цялата публика,  е тръгната от изпълнението на рецитала „Нецелунати момичета” по творби на нейния незабравим син и голям поет.

Винаги наградата за ръководителката и участниците  са възторжените аплодисменти на публиката, блесналите от вълнение детски очи в залата. Неописуема е и радостта на нейните възпитаници - малките всеотдайни артисти, които я отрупват с цветя при всеки успех. Двата състава, ръководени от Маша Михайлова са с отличия и грамоти от Национални конкурси и прегледи и със златни медали от всички републикански фестивали. През 1987 г. колективът участва в Международен детски театрален фестивал в гр. Алмело - Холандия с пиесата Приказка за вълшебното бисерче”.  








Спектакълът „Приказка за вълшебното бисерче” по пиесата „Морско синьо” на Валери Петров.


За фестивала в гр. Бекешчаба в Унгария през 1992 г. отново са поставени „Анини приказки”. За малките изпълнители там има и допълнителни изпитания - трябва  да покажат, че могат да пеят, да танцуват, да се справят със зададени етюди. 
Предишната постановка, но с други деца-изпълнители е играна в Полша  - гр. през  година   

Драмсъставът с ръководител Маша Михайлова с пионерска група на лагер в Полша. Ръководители на групата са Людмила Шишкова, Ангелина Танчева, Сийка Данчева, Маша Михайлова.

Първият състав на „Анини приказки"
Април, 1988 г. Невероятен празник. На спектакъла на детския театър ще присъства самият автор – големият български поет, драматург и преводач Валери Петров. „Дали ще ни хареса? Какво ще си говорим с него? Какво да го попитаме?” – десетки въпроси на очакването. Но после всичко става толкова сърдечно  и искрено, сякаш сме живели, мислили, фантазирали заедно години, години  наред  и най-после сме намерили вълшебното бисерче. 






Разговор с Валери Петров сред спектакъла Приказка за вълшебното бисерче” - 1988 г.


В цялостното развитие на детския театрален състав, режисьорите, актьорите, сценографите от Пернишкия драматичен театър винаги са били консултанти и сътрудници, на които Домът е разчитал. Това се отнася и за разнообразната културно-масова дейност, която Домът е организирал с тяхно съдействие. При Националното откриване в Перник на Седмицата на детската книга и изкуствата за деца през 1972 г. актьорът Любомир Бъчваров подготвя с децата Сцена на приказките”, а литературният спектакъл за откриването на новия Дом през 1982 г. на 18 юни е възложен на актьора Иван Балсамаджиев. При концерти и представления, при подготовката за фестивали `като консултанти до децата са били режисьорите Георги Стойчев, Георги Попов, сценографите Константин Константинов, Добромир Петров.

Резултатите от работата на всички тези хора за поколения деца са изградената театрална култура, отношение към това велико изкуство. За някои от участниците е и ориентир, старт към актьорската професия. В този детски колектив са започнали своите театрални изяви голямата българска актриса Катя Паскалева, певицата и актриса Людмила Чешмеджиева. Останалите са онези интелигентни млади хора, създатели на творческата и духовна атмосфера на гр. Перник.


От 2000 г. актрисата Ваня Михова е новият вдъхновен ръководител на детско-юношеския театър Мускетарите” в Обединения детски комплекс. Успешно продължават познавателно-творческите театрални традиции в заниманията с децата на Перник.

снимки

Няма коментари:

Публикуване на коментар