сряда, 18 март 2015 г.

Административно ръководство



Деца и ръководители пред Дома.


Ръководители на цялостната дейност в Пионерския дом – по-късно Детски център, Обединен детски комплекс – през годините на функциониране, след откриването му на 1 януари 1953 г. са :
Любка Атанасова Николова  - учителка  - 1953 г.


Любка Николова е първият директор на Дома. По-късно става директор на ХVІ основно училище До нея на снимката (вляво) е Мария Живкова – дългогодишен дружинен ръководител в това училище.

Иванка Станчева – начална учителка      - 1953 -1954 г.



Иванка Станчева на семеен празник по повод новородено бебе (в светлите дрехи – насреща)

Куна Борисова      -  1954 -1956 г.

Куна Борисова на лагер във Витоша на „Селимица” (крайната вляво с детето)

Стоян Бойчев – филолог, писател       - 1956 -1961 г.

Стоян Бойчев в двора на Дома с част от своя екип: Василка Костова, Пенка Кръстева, Димитрина Диманска, Сашка Александрова

Никола Цветков - учител                    - 1961 -1963 г.

Никола Цветков


Рахила Авиотова – педагог-биолог     - 1963 -1993 г.

Снимка 7-2-6
Рахила Авиотова

Емил Иванов – художник                    - 1993 -1995 г.

Снимка 7-2-7

Емил Иванов

Ангелина Танчева – педагог                            - 1995 г. – до момента
Снимка 7-2-7

Ангелина Танчева

За всички тях тези години са периоди на търсене, на създаване и изграждане ясна визия за целите, задачите и съдържанието на работа, във всички параметри на дейността; на определяне на най-подходящите и привлекателни форми за занимания с децата в свободното им време.
Всичко това е свързано с  откриване, подкрепа и стимулиране на талантливи кадри, с които ще се осъществят проектите. Търсят се и се създават кадри-съмишленици с творческа мисъл и творчески стремежи, които обичат и могат да разбират децата и имат желание и идеи за работа с тях. Те трябва да им бъдат приятели и водачи в развитието.
 Ръководителите на Дома се грижат за създаване на базата – материална, като условия за работа и финансова – за издръжка на познавателно-творческите дейности и изяви.
Тяхно задължение е да намерят мястото и вписването  на институцията в цялата обществена среда с осигуряване на държавна и обществена подкрепа за познавателно-творческите занимания, тяхната значимост за възпитанието и развитието на децата като личности.
Характерът на работата изисква от ръководителите на Дома много време, усилия, комуникативност в двете посоки:
 - С децата, за да познават потребностите, стремежите и мечтите им; да усещат пулса на детските преживявания и чувства; да анализират резултатите от дейността с тях;
- С обществото на възрастните, които трябва да разбират младото поколение и пълноценно, навреме да реагират с нужното съдействие в познавателно-творческата му подготовка, във възпитанието и в жизнената му реализация – и като човешки индивидуалности и като детски общности.
Ръководството на Дома винаги поддържа ясни, точни, градивни връзки с ръководните просветни и културни институции към ОНС, ГНС. Реализацията на многобразната дейност в Дома е свързана с имената на началниците на отдел „Народна просвета“: Иван Гигов, Симидчиев, Димитър Радев, Борис Недков, Любен Блажев, Бойчо Тодоров, Люба Божкова, Валентин Рангелов, Павлина Танева (ГНС), Найчо Младенов, инспекторския състав на различните направления. Голям е конкретния принос на десетките винаги отзивчиви и всеоддайни прекрасни директори на училищата в Перник, Радомир, Брезник, Трън, Земен, Батановци и всички големи и малки села в окръга. Въввъзпитанието на децата в организацията и развитието на извънкласната дейност има единна позиция ивзаимно сътрудничество. Постоянно при  всички тях е намирана неотстъпна подкрепа за осъществяване на по-мащабните проекти за развитие и изява на големите, представителни за града и окръга детски творчески обединения, с  убедително, мотивирано ангажиране на училищните ръководства за съдействие чрез учителите, класните ръководители, родителите. Това са взаимоотношения не само на ръководството, а главно на сътрудничество към общи цели и идеали.
/Снимки/
Успешното развитие на художествено-творческите колективи се осъществява благодарение на голямото съдействие от страна на ръководителите на отдел „Култура“ и ЦХС Драгомир Йосифов, Димитър Уваков, Емилия Максимова  и  от  ръководените от тях екипи от специалисти. Тяхна е заслугата до художествените ръководители на Дома да стоят големи български творци – композитори, хореографи, художници, режисьори, автори на специално създадени за децата творби или ангажирани като постановчици, консултанти, сътрудници. Те осигуряват възможностите за изява на конкурси, фестивали, прегледи и празници в страната и в чужбина. Вратите на Двореца на културата, на читалищата, на Окръжния исторически музей, СП „ Кинефикация“ са били винаги отворени за съвместна дейност.
През целия период на развитие на Дома с най.добра организационна продуктивност се  отличава и общата работа с ръководните органи на ДКМС и ДПО „Септемврийче“. От взаимоотношенията с тях идва увереността, ентусиазма, сигурността, че замислите, идеите за работа с децата ще бъдат успешно  осъществени. Те поставят настоятелно исканията и потребностите на Дома пред  по-висшите ръководни органи в окръга и държавата.  Цяла галерия от млади ръководители живее винаги  с проблемите на децата и техния Дом за творчество и обществена дейност: Стоил Фордов, Йорданка Петрова, Райна Александрова, Илия  Аврамов и Рахила Любомирова, Мария Мартинова, Васил Стоянов и Павлина Танева, Цветан Любомиров,  Людмил Марков, Александър Михайлов, Цветана Гоцева, Станка Драгомирова, Стефан Сергиев,  Юри Драганов и Зинаида Ангелова, Филка Симеонова, Бойка Цветанова, Нели Костова, Фердо Варадинов, Илинка Никифорова, Емилия Младенова, Милан Лепоев, Иван Павлов, Елза Илчева и др.

Йорданка Петрова и Мария Мартинова са едни от първите ръководители на детската организация „Септемврийче” в Перник (1959г.)

Снимка за спомен от пионерски лагер в Говедарци.

Със съдействието на всички тези ръководни институции се осъществява ежегодно, съвместно обмисления културен и творчески календар за изява на децата в областта на изкуството, научно-техническото творчество, спорта и туризма. Създава се и информационно-познавателна атмосфера чрез системно осигурения досег до професионалното изкуство, литература, научно-технически прогрес, спортните постижения.
Ежегодно и в перспектива с тях се определя обществено-масовата дейност с децата, свързана с актуални събития, годишнини от историята на България и живота на нейните големи личности. За да има идеали в младото поколение, трябва да има познания и изграждане на съзнанието за следовност и вярност към род и Родина със стремежи и реални действия с творческо съзидание в името на България и нейното достойно присъствие на световната карта.




Екипи от дома с комсомолски сътрудници

В цялото многообразие от  учебно творчески занимания и различни дейности на Дома, има хора, които винаги са извън кадър. Те стоят зад завесата на събитията, но те са частица от общия действащ организъм на институцията. Без тези скромни, обикновени трудови хора, без тяхната отговорност, експедитивност,  трудно би се постигнала търсената резултатност.
През годините с Дома и в него работят финансисти, изпълнени с любов и отношение към работата с децата, които оценяват значимостта на всичко, което се организира и осъществява от ръководителите. Те са всеотдайни на дейността сътрудници на ръководството на Дома при осигуряване на средства, тяхното разпределение и оползотворяване със спазване на най-строга отчетност и финансова дисциплина. Предани в най-широкия смисъл на думата към голямото по мащаби дело на Дома с децата са Асен Попов (отдел „Просвета”), Евгени Тодоров - ОНС, Михаил Савов, Владимир Иванов, Елена Томова, Владко и Златка Гигови, Веска Томова от ОК на ДКМС, Венета Митова, Катя Спасова от ОПД (последната по-късно завършва учителски институт; реализира се и като много добър ръководител по приложно изкуство в Дома). Със своята сърдечност, отзивчивост, изпълнителност и проявено разбиране към работата с децата, те имат свой определен дял в развитието на тази учебно-възпитателна институция.
В самото начало Вера Величкова – една всеотдайна и ентусиазирана жена назначена като домакин, стои в центъра на ремонта и преустройството на старата къща;



Снимки на екипи от Дома.


Сашка Седефчева Чифличка и най-дълго време след тях Тодорка Йорданова, осъществяват безбройните искания на различните учебно-творчески форми за материали, поръчки на костюми, на инструменти и пособия. Те проявяват голяма упоритост, настойчивост и комбинативност, за да открият необходимото, да го доставят навреме. А в стария Дом осигуряват и дърва, и въглища за отопление, след това се появява нафтата. Заявките и задълженията им непрекъснато нарастват. Наред с изпълнение на поръчките, трябва да бъдат и добри стопани – да подреждат, да съхраняват, да опазват непрекъснато обогатяващото се имущество – закупено, дарено, изработено. На тази много отговорна работа по-късно е назначена Валя ……………., от която се очаква много, особено в неперкъснато променящите се обществени условия.
Новият Дом с голям брой осветителни тела, обслужването на сценичната техника при репетиции и концерти довежда  и опитни технически кадри – Здравко Константинов, след него Румен Манолов. Наред със специфичната си дейност да наблюдават и поддържан ел. инсталацията на сградата, те успешно и отговорно усвояват умението да бъдат адекватни на многообразието от изисквания на ръководителите при изява на детските колективи.
Под обстрела  на непрекъснатите изисквания за поддържане на необходимата хигиена, температура, чистота на въздуха в зали, кабинети и общи пространства са жените от помощния персонал. В стария Дом те се грижат да запалят, да поддържат, да чистят и зареждат ежедневно пернишките печки – по-късно се сменят частично с нафтови. По-старите кадри помнят Станка, Седефка, Павлина, пазачите дядо Станойко, бай Гроздан, в следващи години  бай Васил, Григор, Трифон Тинков, които отговарят за охраната и опазване на Детския център.
Преди откриването на новия Дом, за основното му почистване и поддържане е назначен голям  екип от помощен персонал. Това са трудолюбиви, отговорни работнички с трудов стаж в мините, в промишлените предприятия и трудово-производителните кооперации.  Най-голям е броят им от с. Дивотино и с. Люлин – Славка, Радка, Лили, Цеца;  от Перник са Цветанка, Вяра и Стефка. Всички те , заедно с опитните до този момент в работата – Вера и  Ирина, извършват огромна работа за привеждане в ред на всяко  кътче от новата сграда, а след това за изрядното и поддържане при големия брой деца и непрестанния низ от дейности, празници, изяви, гостувания.
Във взаимоотношенията между всички има едно основно правило – внимание, уважение към децата, но и обратното изискване – зачитане от децата труда на всички възрастни – ръководители, помощен персонал, гости, граждани, родители.
Красотата трябва да ражда красота най-напред в поведението; да създава и култура в ежедневието.




Няма коментари:

Публикуване на коментар