четвъртък, 19 март 2015 г.

Отдел "Физкултура и туризъм"


Най-силно усещаме и разбираме изумителната сила и красота на живота, когато пред нас са децата, които играят, тичат, радват се в своите състезания, искат да бъдат първи. Зачервените бузки, блестящите от радост очи, полетелите в устрем телца – във всичко  това блика стремежът да растат, да бъдат здрави, силни и свободни. Безспорно е, че физическото здраве се създава върху основата на изградена физическа култура, която е съчетаване на познанията за човешкото тяло и системните занимания със спорт и туризъм.
Затова още в началото в старата къща на директора на Мината, в която се помещава Пионерския
т дом, в общото салонче, освен музикални, танцови, балетни, театрални занимания, започват първите си стъпки и различни спортни групи. Домът става организационен център на разнообразни състезания, игри, спортни турнири. В първите години след откриването, с тази дейност се занимават най-напред Георги Петров (1953/55 г.), а след него е Петър Ботев (1955/56 г.). Десетки деца са привлечени  от интересна игротека, непрекъснато обогатявана чрез обявените конкурси за нови  различни игри. Тя действа целогодишно -  през учебния и летния период.
Състезанията по волейбол и народна топка предизвикват масова надпревара с участието на деца от всички училища.
Деца на поход до х. „Васил Коларов”
Походите до Витоша в този период са съпроводени с много познавателни задачи и умения за туристическо ориентиране. Поставено е начало на движението Опознай Родината.

Василка Костова
Школната система за целенасочени програмни занимания по различни спортни дисциплини е създадена в Дома от учителката по физическо възпитание Василка Костова. Тя е назначена за зав. отдел Физкултура и туризъм” през учебната 1956/57 г. Това е един отличен специалист, високо отговорен ръководител, с перспективно мислене и стремежи за високи резултати. Към отдела постепенно във времето се сформират секции по баскетбол (момчета и момичета), футбол, шах, тенис на маса, лека атлетика, спортна гимнастика, волейбол. Тя привлича за ръководители прекрасни спортисти. Самата тя непосредствено ръководи четири групи по художествена гимнастика. Стъпка по стъпка, движение след движение се извайват до възможното за децата съвършенство, спортно-художествени съчетания. Изгражда се сигурността и самочувствието, естетическия им вкус при действията за  владеене на тялото, за да прелее всичко след това в радостта на публиката – радост и възхищение от постиженията на малките спортистки. За тях е голяма отговорност и събитие да се изявят на тържественото откриване на Двореца на културата в Перник на 10.02.1957 г. Той става и новото им място за провеждане на тренировъчните занимания в една от залите на третия етаж.


Подготовката на гимнастичките води Василка Костова
Групово ансамблово упражнение с обръчи.
На новогодишните празници и заключителните концерти през месец юни, съставът се изявява в ансамблови съчетания с обръчи, топки, с въженца, бухалки и воали.

На първото републиканско първенство в гр.Русе през 1958 г. участват с ансамблови съчетания без уреди и с топки. Корепетитор е Весела Колева. Представянето е много, много добро – покриват ІІІ-и разряд. За голяма радост на децата, Мария Гигова, нейната треньорка Жулиета Шишманова и корепетиторът на отбора им се снимат с Пернишкия състав.













Гимнастичките от пионерския дом се изявяват пред публика.


Става традиция през следващите години да се провеждат срещи по художествена гимнастика с децата от Пионерските домове в Кюстендил, Благоевград и Двореца на пионерите в София, където треньорка е известната Иванка Чакърова.
Спечелили авторитет с отличните си постижения, са канени редовно за участие в Новогодишните празници на Националния Дворец на пионерите в София и на спортните продукции на училищата в Перник.





Василка Костова е един от най-ентусиазираните ръководители в Пионерския дом, с мащабност и замах в работата. Тя привлича двама отлични треньори по баскетбол  Стоян Коларов и Георги Чомаков, които подготвят детски отбори от момчета и момичета. Предоставена им е база за провеждане на заниманията в салона към стадион  Миньор. Още на първото републиканско състезание през 1966 г. в София за пионери от учебните форми на Пионерските домове в страната, момичетата се класират на ІІ-о място след Двореца на пионерите в София.
По-късно, със същия състав, но вече девойки, Чомаков печели златните медали и години наред те са първи в страната за слава на своя роден Перник. Някои от участниците в отбора се ориентират професионално в тази насока. Тодорка Дудева става преподавател по физкултура в София, а Катя Василева в училище
Иван Рилски” 


Снимки
4-8
4-9
баскетбол (Рахила – да се потърсят у някои от участниците) ЛИПСВАТ

В първия детски отбор по баскетбол-момчета, с ръководител Стоян Коларов, се открояват със своите спортни дадености и постижения Румен Шекерджиев, Валентин Петров, Румен Желев, Владо Богданов и др.
С ръководените от тях деца, двамата треньори участват през 1958 г. в голяма среща с майсторите на спорта по баскетбол и спортна гимнастика. На трибуната в Двореца на културата до националните знаменитости и майстори на спорта  като треньора Веселин Темнов, център-нападателя
т Илия Мирчев и Константин Тотев е и малкият баскетболист Румен Шекерджиев.

Снимки
4-9
баскетбол (Рахила – да се потърсят у някои от участниците) ЛИПСВА

Системното участи
е на отборите в приятелски баскетболни срещи и състезания стимулира децата към непрекъснато усъвършенстване и спортсменско поведение. Техни отличителни качества са високо ниво на дисциплина и стремеж към постижения.

През 1957 г. за първи път се създава организация за детски футбол.
 Като треньори са ангажирани Бабàта и бай Мирчо от дружество Миньор. След редовните учебни тренировки се организира и първият турнир за купата на Пионерския дом, който става спортна традиция в следващите години. Обхванати са деца в отбори от централните училища в Перник, кв. Мошино и кв. Изток.

В малкото салонче на стария Пионерски дом се играе тенис на маса. Ръководител е Павел Симов.

Развива се и спорт
ът на мисловната дейност - шахмат, под ръководството на най-добрия пернишки шахматист, председателят на шахматната секция в града Любен Пернишки. Благодарение на него поколения деца израстват запленени от великолепната игра. Много от тях, независимо от жизнения си път в различни професии, съхраняват това интелектуално занимание като свое хоби. В тази секция започва и Стефан Сергиев – дългогодишен ръководител на Българската федерация по шахмат.


Участието на децата в ежегодни шахматни турнири тренира мисълта и волята им. Спечелените отличия и награди стимулират изграждането на полезните качества у децата  - концентрация на вниманието, логична мисъл, съобразителност.






Петър Спасов 
Леката атлетика е един от спортовете, на които в Дома се отделя подчертано внимание и има дълга история на развитие. Отличава се с обхват на най-много деца, добри спортисти и умни ръководители. С точно премерена възрастова програмност в съдържанието на заниманията с децата  се постигат отлични резултати. В началото ръководител по тази спортна  дисциплина е първият заслужил майстор на спорта в България Петър Спасов  и това е голяма чест за Пионерския дом.



След Петър Спасов с лека атлетика децата занимава Димитър Димитров (Апръсико). От 1960 г. с децата се занимава Йосиф Йосифов – ръководител, който работи с голямо желание и перспективни виждания. Интересува се от цялостния живот на децата – интереси и вълнения в училище и в свободното им време. За да има единодействие във възпитателната работа, поддържа непрекъсната връзка с родителите, с класните ръководители и учителите по физкултура. Всеки участник има тетрадка  за тренировъчните планове, където вписва контролните си изпитания. Най-добрите от групите Зоя Първанова и Анка Петрова на лекоатлетическия четирибой набират над 270 точки.

От началото на учебната 1963/1964 г. до 1972 г.възторжен продължител на делото на Василка Костова е Огнян Въжаров. Той работи всеотдайно за утвърждаване и развиване на спортните секции в Дома. Насочва вниманието си и към организиране на активна масова туристическа дейност с децата. С него последователно в това направление работят Лили Цонева и Любомир Джерманов.
Макар и за кратък период  след   след 1972 г. принос в поддържането и развитието на спортно-туристическата дейност в Дома имат Методи Янев и Александър Аначков.


Николай Николов на поход в Стара планина   - с пазача на еделвайсите от хижа "Козя стена"

Николай Николов на поход в Стара планина  - с пионера Кирчо

От................г. двигател на цялостната учебно-възпитателна работа в отдел Физкултура и туризъм в Пионерския дом е Николай Николов. Той притежава качествата на отличен организатор, много добър методист, способен мениджър при осигуряване на необходимите условия, средства и възможности за осъществяване на тези обичани от всички деца занимания.

В следващите години на учебно-тренировъчната и възпитателна дейност с малките атлети, посвещават сили време, умения, чудесните треньори Йорданка Драганова, Велко Драганов, Илия Атанасов.

За участниците в тези спортни секции, заниманията в тях са осъществена хармония в духовното и физическо израстване на децата. Не закъсняват и резултатите:
-
класиране на първо място в Републиканските състезания през 1983/84 г.
-
отлични постижения в международните състезания от четирибоя Дружба” - в Будапеща през 1983 г. - четвърто място; в Прага през 1984 г. - първо място.
Гордост за Перник са
Юлияна Стефанова, Марияна Маринкова, Вера Живкова, Евелина Александрова, Десислава Стоева (сега зам. директор на  Спортното училище в Перник) Станислава Шестакова, Фиданка Никифорова. А Христо Кънчев става шампион на игрите.

В периода 1980-1990 г. към изброените спортове се добавят и нови секции:

-
по футбол с ръководител.....

-
по джудо с ръководител.....

-
по борба с ръководител.....

- състезателни танци с ръководител
Весела Евлогиева

Групите по художествена гимнастика прерастват в школа с по-голям обхват на деца, както от центъра на Перник, така и от филиалите в кв.
Мошино” и кв. „Изток”. Ръководители са Румяна Костин, Мария Бояджиева – професионални състезателки с обаянието и на много добри педагози. Постиженията са значими във всички републикански състезания. За част от разширената спортна дейност се използват залите на дружество Миньор и Младежкия дом в кв. Мошино.
Новите ръководители са ентусиазирани млади спортисти, отговорни в работата с децата. Те се стремят не само към спортното израстване на участниците, но и към нравственото им изграждане – възпитание на качества за организираност, отговорност, взаимно уважение, спортсменско поведение.

Снимки 4-14
– художествена гимнастика –
(Рахила – да се потърсят от Румяна Костин) ЛИПСВАТ

Паралелно с учебно-спортните занимания в Дома с обхват на около 150 деца, отдел
Физкултура и туризъм” е двигател на масова, спортна, игрова и експедиционно-туристическа дейност със сродните по характер форми в училищата. По отношение на тях, неговите функции са и организационни, и методически. Изразяват се в провеждане на срещи за обсъждане на задачи, общи изяви, начини за осъществяването им, обсъждане на резултати. Изработва се  ежегодно график на масовите спортни състезания – спортен календар. В зависимост от техния характер, участват стотици деца. Това са истински празници на детската жизненост. Забележителни със своята емоционалност са:
-
състезанията Зимна надпревара”;
- щафетните обиколки на Пионерския дом;
-
щафетата Шесте ястребинчета”;
-
лекоатлетически шампионат Млад олимпиец” – Ястребино в периода 1981-1987 г.;
-
лекоатлетически четирибой Дружба”;
-
шахматните турнири;
-
турнир Футболна смяна;
-
игрите Бързи, смели, сръчни”.
Самото им название разкрива заряда от въображение и качества, които трябва да изградят чрез постоянство, воля, съобразителност, за да се състезават с достойнство и чест.






Шахматен турнир в Пионерския дом

Всичко това се осъществява благодарение на отличното сътрудничество на ръководителите от отдела “Физкултура и туризъм” с инспекторите по физкултура в отделите
Народна просвета” към ОНС и ГНС Валентин Рангелов и  Петър Танев,  а  чрез тях с учителите по физкултура, с ръководителите на детската организация в училищата,  с ръководствата на БСФС и спортните дружества Миньор” и Металург”, спортните клубове в общинските центрове.

Снимки
4-16
Детски спортни състезания ЛИПСВА


Физическото и здравословно укрепване на децата е свързано с интересна и непринудена познавателна дейност за природата и географията, за историческите и икономически забележителности на България. Тя изпълва съдържанието на заниманията в многобройните детски експедиционни отряди, секции по туристическо ориентиране и туристически клубове.
Чрез педагогическо и научно ръководство специалистите от отдела на Пионерския дом организират и насочват тази дейност, съдействат на десетките всеотдайни на извънкласната работа учители по история, география, биология.

Огнян Въжаров 
В периода 1963-1972 г.
 паралелно с организацията на широка спортна дейност завеждащият отдела Физкултура и туризъм Огнян Въжаров  разгръща активен, целенасочен туризъм сред детските колективи от всички райони на Пернишки окръг.













Децата от Перник често ходят на походи в планината


На 20 май 1964 г. в красивата местност Джамен над село Сирищник се събират малките пътешественици от училищата на десетки малки селца от общините Ковачевци и Земен – Светля, Елов дол, Смиров дол, Мурено, Беренде, Косача, Радибош, Габров дол, Чепино и др. (в нито едно от тях вече няма нито деца, нито училище). С тях тръгват родители, баби и дядовци. Инициативата за детски туристически събор се превръща във всеобщ празник. Вълнуващо е словото на партизанския командир Славчо Радомирски, поканен като гост на хората от този край. Околните върхове, гори и тучни ливади са огласени от детски песни, смях и игри сред природата. По-късно поставеното начало става традиция, а предложението там да се изгради хижа след няколко години се превръща в реалност.

Интересна в познавателно отношение е ръководената от отдела дейност на многобройните експедиционни отряди. Екипната работа с много учители
-ентусиасти дава отлични познавателни резултати и възпитание на патриотични чувства в поколения деца.

През
май 1966 г. в Козлодуй работилият  по историческа тема експедиционен отряд от с. Дрен с ръководител   учителят П. Пугев е класиран на второ място в страната.  
Отлични резултати имат децата от с. Лева река, изучавали природата по тяхната местна река до гр. Земен в продължение на 25 км, където, след редица преходи, тя се влива в р. Струма.
Забележителни са проучванията на традиционната народна култура и етнографско богатство с чудните седянки и фолклорни празници
, осъществени  от децата с помощта на Василка Котева - дружинна ръководителка в с. Стефаново,  на  Мария Гърбева и П. Пугев  в с. Дрен
През 1967 г. е орг
анизиран воден поход по течението на р. Струма от с. Ръждавица до Крупник с ученици от V и ІХ основни училища в Перник. Лодките и палатките са осигурени от ЦСТС – Панчарево и ЦС на БТС. Походът е резултат от интегрираната дейност между ОС на БТС, откъдето е главният ръководител Д. Петков, Пионерския дом, със зам. ръководител Огнян Въжаров, технически ръководител от ДОСО - Христов и научен ръководител за изучаване флората и фауната по течението на реката – преподавателката по биология от ІХ училище Коларова. Придружава ги и журналист от в. Димитровско знаме”.
През 1967 г. учителя
т по физика  Томов  в с. Кладница и Драгичево пропътува с детска туристическа група  разстояние по р. Искър до р. Дунав.
В две последователни години 1967 и 1968, учителя
т Стоян Юруков от с. Дрен осъществява поход с децата по Стара планина от връх Ком  до нос Емине.
Още през 1962 т. преход по билото на Стара планина от връх Вежен до връх Ботев със сборна туристическа група ръководят Николай Николов и Йорданка Русимова от Пионерския дом.

Поход по Стара планина – на хижа „Козя стена” – 1962 г.

Поход по Стара планина – на хижа „Козя стена” – 1962 г. – Николай Николов и Румяна Стойчева

Поход по Стара планина – на хижа „Козя стена” – 1962 г. – Николай Николов с Райчо, Кашо, Кирчо, Стефан

Ще се помни от участниците и детският колопоход до гр. Трън, организиран от методиста-биолог Мика Борисова, в сътрудничество с БТС, КАТ и БЧК.
С годините обявената Димитровска експедиция се обогатява с разнообразие от теми за проучвания при походите, екскурзионните летувания, обикновените екскурзии. Десетки са учителите, съмишленици и сътрудници в тази дейност. В историята й ежегодна традиция са детските туристически празници на х.
Селимица, заключителните етапи с изложби и трибуни на проучвателната работа
При всички тези дейности, чрез непосредствени наблюдения, непринудени срещи и контакти, се обогатяват историческите, географски, етнографски познания на децата
. Физическото им укрепване е естествено свързано с нравственото им изграждане при преодоляването на трудностите, в условията да бъдат заедно, да си помагат. А прякото общуване с красотата на Родината, с нейната история и развитие е изключително силен фактор за естетическо и патриотичното им възпитание.
На цялото това огромно дело в периода 1953
-1993 г. отдават знанията, силите и любовта си към децата самоотвержните ръководители на отдела Георги Петров, Петър Ботев, Василка Костова, Огнян Въжаров, Любомир Джерманов, Лили Цонева, Методи Янев, Александър Аначков, Мика Борисова, Николай Николов, Славка Илиева. Тяхната комуникативност и организаторски талант поставя Дома  в центъра на тази изключително важна за развитието и възпитанието на децата дейност, която те създават, съхраняват, развиват и обогатяват по съдържание и форми, като утвърждават спортно-туристическите традиции.



   снимки на ръководители с деца, с пояснение за времето , когато са работили ЛИПСВАТ





Няма коментари:

Публикуване на коментар